{%SOLMENU%}

Dijital Röntgen Nedir? Dijital Röntgenin Avantajları neler? Dijital Röntgen Çekimi Nasıl Yapılır? Dijital Röntgen Çekiminin Zararı Var Mıdır?

Dijital Röntgen Nedir? Dijital Röntgenin Avantajları neler? Dijital Röntgen Çekimi Nasıl Yapılır? Dijital Röntgen Çekiminin Zararı Var Mıdır?

Dijital Röntgen Nedir? Dijital Röntgenin Avantajları neler? Dijital Röntgen Çekimi Nasıl Yapılır? Dijital Röntgen Çekiminin Zararı Var Mıdır?

Dijital Röntgen Nedir?

Radyoloji alanında sıklıkla tercih edilen, X ışınları aracılığıyla vücudun belirli bölgelerinin görüntülenmesi yöntemi dijital röntgen nedir sorusunun yanıtıdır. Elde edilen görüntülerin bilgisayar ortamına aktarıldığı bu yöntem hem kontrastlı hem de kontrastsız olarak uygulanabilmektedir. Uygulama alanının çeşidine göre hazırlık evresi farklılık gösterebilmektedir. Hastalığın teşhisinde yardımcı bir görüntüleme yöntemi olan dijital röntgenin hasta sağlığı açısından pek çok avantajı bulunmaktadır.

Dijital Röntgenin Avantajları

Radyolojideki ilk görüntüleme yöntemi olan dijital röntgenin geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Akciğer, kemik, omurga ve eklem yapıları, böbrekler, yemek borusu, ince ve kalın bağırsak, idrar yolları, mide gibi vücudun hemen hemen her bölgesinde tercih edilebilmektedir. Özellikle dijital röntgen nedir sorusunun yanıtı olarak bahsedilecek önem sıralamasında aşağıdaki maddeler yer almaktadır;

  • Röntgen filmlerinin banyo süresi bulunmamaktadır. Bilgisayar ortamında doktor tarafından kolaylıkla incelenebilmektedir. Bu nedenle işlem süresi kısadır.
  • Düşük maliyetli bir işlemdir.
  • Kontrast ayarının dijital ortamda yapılabilmesi sayesinde görüntü kalitesini iyileştirmek mümkündür.
  • Teknik bir hatadan kaynaklanan çekim tekrarları daha azdır. Bu nedenle hastanın gereksiz radyasyon alma riski minimuma indirilmiş olur.
  • Dijital röntgen çekimi sonucu elde edilen görüntüler CD'ye aktarılabilmektedir. Bu sayede farklı bir klinikte de hastanın durumunun değerlendirilmesi mümkündür.

Dijital Röntgen Çekimi Nasıl Yapılır?

Röntgen çekimi çekilecek bölgeye göre farklı metodlar barındırmaktadır. Örneğin ince bağırsak ve kalın bağırsak röntgeni çekimi için çekim öncesinde bağırsak temizliği yapılmaktadır. Hasta çekime aç gelmelidir. Kontrastlı olarak yapılan bu işlem ortalama 15-20 dakikada tamamlanabilmektedir. Sindirim yollarının röntgen çekiminde yine kontrastlı madde kullanılmaktadır. Akciğer röntgeninde hasta için herhangi bir maddeye gereksinim duyulmadan, doğrudan çekim yapılmaktadır. Genellikle dijital röntgen çekimi nedir sorusuna yanıt arayan hastaların merak ettiği sorulardan bir diğeri olan çekim prosedürü hakkında gerekli bilgi radyoloji teknisyeni tarafından verilmektedir.

Dijital Röntgen Çekiminin Zararı Var Mıdır?

Dijital röntgen iyonize radyasyon içermesi bakımından çeşitli zararlar içermektedir. Ancak konuyla ilgili en çok dikkat edilmesi gereken nokta röntgen çektirecek kişinin hamile olup olmadığıyla yakından alakalıdır. Hamilikte röntgen çektirmek, anne karnındaki bebekte çeşitli anomaliler, zeka, büyüme ve gelişme evresinde gerileme, genetik bozukluklar vb. riskler durumlar içermektedir. Bu nedenle aciliyet içermedikçe röntgen çekiminin hamilelik süreci sonrasına ertelenmesi tavsiye edilmektedir. Unutulmamalıdır ki, dijital röntgenden alınan radyasyonun zararı, bebeğin hamileliğin hangi evresinde olduğu ve radyasyonun dozuyla da doğrudan ilişkidir. Araştırmalara göre fetusa zarar verebilecek radyasyonun dozu 5 rad’dır.