Neox Medikal, dijital röntgen cihazlarının görüntü aktarmasını sağlayan X-Ray flat-panel dedektörleri ve yazılımlarını yerlileştiriyor. Dijital radyolojik görüntüleme cihazlarının beyni sayılan bu parçaların yerlileşmesi, yerli röntgen cihazı üretiminin de önünü açacak.
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından Neox Medikal Sistemler A.Ş., dijital röntgen cihazlarında kullanılan X-Ray flat-panel (ışın dedektörü) ve yazılımlarının Ar-Ge’sini gerçekleştiriyor. Dijital radyolojik görüntüleme cihazlarının beyni sayılan bu en önemli bileşenlerin yerlileşmesi, yerli röntgen cihazı üretiminin de önünü açacak.
Yerli beyin; iki saniyede görüntü aktarma, kolay taşınabilme, kablosuz görüntü aktarabilme, farklı sıcaklıklarda klima ihtiyacı duymama, yoğun kullanılabilme gibi özellikleri ile eşsiz.
İstanbul Ticaret’in sorularını Neox’un kurucu ortakları Dr. Melih Ayanoğlu ile Doç. Dr. Levent Altıntaş cevapladı.
GİRİŞİMCİ DOKTORLAR
Girişimcilik serüveniniz nasıl başladı?
35 yıl önce Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan arkadaşlığımızı, kurucusu olduğumuz Nevidea ve Digifilm firmalarının işbirlikleri ile ticari alanda da uzun yıllardır sürdürüyoruz. Tecrübelerimizi yaklaşık 10 yıldır yürütmekte olduğumuz X-Ray cihazları ve komponentlerinin üretimi projesinde değerlendiriyoruz.
2021 yılında projemizin Ar-Ge ve üretim faaliyetlerini yürütmek üzere Neox Medikal’i kurduk.
20 YILLIK TECRÜBE
Nevidea ve Digifilm’in projeyi destekleyen faaliyetleri neler?
Medikal görüntüleme hizmeti, dijital görüntüleme cihazları, komponentleri, sarf malzemeleri ve aksesuarları ithalatı, üretimi ve montajı ile destek sunuyoruz.
Bu ürün gruplarının ulusal ve uluslararası pazarlarda satış ve pazarlanması, teknik destek, teknoloji ve yönetim danışmanlığı, stratejik ürün konumlandırma ve gelişim projeleri yönetimi de diğer destekler arasında.
YÜKSEK KATMA DEĞER
Neox’u hangi amaçla kurdunuz?
Sahip olduğumuz tecrübeyi Neox’da birleştirmeye karar verdik. Ülkemizde üretilen daha çok montaja dayalı yerli radyolojik cihazlar, yüksek teknolojinin gelişimini yeterince destekleyemediği için X-Ray cihazların üretiminde kullanılan komponentlerin en yüksek katma değeri olan flat-panele odaklanmayı tercih ettik. Türkiye’nin bu ürünü dünyada üretebilen ve ihraç edebilen nadir ülkeler arasında yer almasını hedefledik.
UZAKDOĞU’DA AR-GE
Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Medikal Görüntüleme Enstrümantasyon Laboratuvarı (XLAB), kendi olanaklarımızla yurt dışında yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ve sektörün önde gelen üreticileri ile işbirliklerimiz sonucunda flat-panel dedektör üretim teknolojisini önemli oranda geliştirdik. Uzakdoğu’da sektörün önde gelen merkezlerinde Ar-Ge yapma şansımız oldu. Bu tecrübe edinme süreci ile paralel olarak, hedef pazar araştırmaları ve network geliştirme çalışmalarımızı yürüttük. Şimdi flat-panel teknolojisini Türkiye’ye kazandırma aşamasındayız.